Home

Wilde eend IMG_2991

Veren van de Wilde Eend in frame van 23 bij 23 cm

Als fervent vogelaar ben ik (Toot) gefascineerd door vogelveren. Regelmatig vind ik dode  vogels en maak ik vervolgens collages van hun kleurrijke veren. De veren zijn ingeklemd tussen twee glazen platen in een wit frame zodat ze goed uitkomen op een nutrale muur.

Per collage zijn het veren van één soort vogel, de naam van de vogel en de datum en plaats van de vondst staat er bij. In  dezelfde schilderijtjes exposeer ik ook gedroogde planten.  Hiernaast een voorbeeld van  het frame, het kan staan of hangen.

Hieronder de foto’s van de verschillende veren van de Houtsnip, de Bonte specht, de Wilde eend, de Tureluur of de gedroogde planten die u kunt kiezen. De vogels kosten 9,95€ per stuk, de planten 7,50€,  exclusief verzendkosten. Indien u interesse heeft in één van mijn collages, stuur dan een mail via de contact pagina van deze website.

Snip IMG_3000 (2)

Houtsnip

Specht IMG_3001

Grote bonte specht

Tureluur IMG_2994

Tureluur

Wilde Eend IMG_2992

Wilde eend

 

IMG_3012

Gedroogde bladeren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OPVLEUGELS 2017

In het voorjaar van 2017 vierde Sjon in het oosten van het land de bruiloft van de vuurvliegjes met de mensen die zich bij hem hadden opgegeven.

Droommeisjes

 

In de duinen bij Bloemendaal organiseerden Arita en Sjon, op 18 mei, een ongekend avontuur. Deelnemers werden bijzonder geraakt toen ze op de tast (ogen dicht) bomen onderzochten en ter afsluiting alleen in het bos achterbleven, liggend op de rug en bedenkt met blad en humus. Bewaakt door zacht wuivende bomen.

Dit experiment is een voorproefje van  Paradijs in de Polder, als je geïnteresseerd bent of mee wilt doen met dit project van Arita Baaijens, ga dan naar de website!

 

OPVLEUGELS 2016

Op zondagmiddag 23 oktober waren we in de Hortus in Nijmegen. Op deze prachtige plek hebben we met bioloog Sjon Klaaijsen en vertelster Anne van Delft de herfst beleefd. Buiten, en binnen bij de leemkachel. Met soep.  HortusNijmegen2

 

 

 

De nacht van de vleermuis vierden wij op vrijdagavond 26 augustus. Het Natuurtalent Inge Slothouber maakte een vegetarisch vleermuizendiner en Anne vertelde mythische verhalen over de vleermuizen. We aten buiten, de zomeravondzon scheen prachtig op de schooltuin en de groentetuin bij Nemo. Bij het vallen van de donkerte gingen we in de omgeving van het Westerpark op zoek om verschillende soorten vleermuizen te zien rondom de bomen en boven het water. Jammer jammer, op die plekken hebben we ze vaak gezien, maar deze nazomer niet! Keuken van Soelen

 

 

 

 

 

Het nachtegalen evenement van 20 mei 2016 met diner, verhalen en een excursie in Wijk aan Zee was een succes volgens de vele deelnemers. Na een mooie tocht de duinen in konden we de felle zang van de nachtegalen vlak om ons heen horen. En tegelijkertijd werden we ook nog verrast door een concert van de rugstreeppadden. Dat was een prachtig duet!!

IMG_3523

Wat is OPVLEUGELS ? 

Op vleugels neemt je mee in sfeervolle verhalen en verrassende tochten door de natuur. Het is een unieke belevenis om ’s avonds de nachtegaal te zoeken, te luisteren naar het gezang van de groene kikker, de mysterieuze vleermuizen te spotten of te kijken naar de dans van de vuurvliegjes, en dan te reizen naar maanverlichte nachten en wonderlijke culturen. Biologe en reisleidster Toot Oostveen organiseert samen met bioloog Sjon Klaaijsen en vertelster Anne van Delft avonden waarin u mee de natuur in kunt. Elk voorjaar maar ook in de nazomer gaan we op zoek naar de woonplek die één bijzonder dier heeft uitgezocht,  op een plaats en een tijd waar dit dier zich goed laat horen of zien. Dit kan in de duinen zijn, in een bos, bij een meer, rondom een mooi gelegen hotel of midden in de stad. Het is ook een plaats waar Anne haar mythische verhalen over dit dier vertelt. Op de pagina’s Nachtegalen, Vleermuizen, Kikker- en paddenconcert en Bijendiner vind je meer informatie over de verschillende activiteiten die mogelijk zijn. We organiseren dit jaar een nachtegalen en een vleermuizen evenement. En we maken speciale programma’s op vraag! Wil je mailing krijgen als we in het voorjaar op zoek gaan naar nachtegalen, of in het najaar naar de vleermuizen of de paddestoelen? Laat ons dat weten op de contactpagina!

Drie leuke artikelen over de avonden van Opvleugels In het Parool “In een fietstunnel luisteren naar de nachtegalen”, over die keer dat we de nachtegalen gingen opzoeken aan de rand van Amsterdam. In de Amsterdamse Daklozenkrant Z! verscheen “Op een zwoele avond in mei”, een prachtig artikel over onze kikker- en paddentocht.  En in het maandblad Open Deur schreef Esther van der Panne “Op bezoek bij de nachtegalen”, een mooi artikel over hoe en waarom wij deze natuurbelevingstochten organiseren. Fotoserie over de kikker- en paddenavond 30 foto’s geven een indruk van een avond van Opvleugels, zie deze erg mooie fotoserie van fotograaf Sander Heezen. Anne van Delft startte met een verhaal, in de avond, met de eerste kikkers al op de achtergrond. Met amfibieënexpert Gert Jan Martens zochten we de kikkers op in natuurpark Het Wilde Westen. In de silo in het Westerpark ging Rudy Tuhusula een wonderlijk mooi muzikaal duet aan met de kikkers, met allerlei instrumenten waar de kikkers op reageerden, een prachtig concert van drie kwartier. Op weg terug naar de Buurtboerderij Ons Genoegen maakten de rugstreeppadden nog een luide toegift.

Reserveren

Kijk op de evenementenpagina voor praktische informatie en om te reserveren.

Organisatie

Toot

Toot: natuur is elke dag genieten. Wandelen in de natuur, excursies geven, vogels kijken of ecologisch advies geven, het is mijn passie.  De natuur geeft mij rust, inspireert mij en is mijn hobby. Daarom organiseer ik deze tochten en koos ik de naam Op vleugels voor deze site: ik ben dol op vogels en gebruik trouwens ook vaak vleugels als ik op reis ben voor SNP Natuurreizen.

Anne

Anne (gekozen tot vertelster van het jaar in 2011): Heerlijk om als vertelster samen met Toot en Sjon de natuur in te gaan! Ik maak voor deze wandelingen verhalen waarbij ik put uit de mythologie van de hele wereld: het is leuk om te zien hoe hetzelfde dier in verschillende culturen een heel andere beleving oproept.

Foto Sjon van Anne -7LNXJDKQ

Sjon

Sjon: In de natuur kan ik bijtanken als de maatschappij me weer eens te hectisch wordt. Het natuurtheater zelf is even onvoorspelbaar als vertrouwd voor mij. Met alle kennis kun je meestal wel verklaren waarom er wat gebeurt, maar nooit wat er gaat komen. Ik neem graag mensen mee naar de plekken waar de interessante scènes van dit  schouwspel zijn mee te beleven.

 

 

 

We werken samen met dierkenners die goed kunnen vertellen, bijvoorbeeld bij het kikkerconcert met amphibiënspecialisten Gertjan Martens en Kees Dekker. We werken ook graag samen met musici in onze voorstellingen: bij de kikker- en rugstreeppaddenconcerten en bij de vleermuistochten maakte multi-instrumentalist Rudy Tuhusula heel bijzondere composities, ook samen met andere musici als Roy Kuschel, Anja Warmink en Alain Eskinasi. En ook kok Inge Slothouber, Het Natuurtalent doet mee. Plezierige locaties waar we graag komen zijn bijvoorbeeld de Millinger Theetuin, de Pelmolen in Beek, en De KUSt in Wijk aan Zee. We zijn bedroefd dat onze muzikant Rudy Tuhusula ons is ontvallen. Wij zijn hem zo dankbaar! Je ziet hem op de foto hieronder en in de film hierboven, je hoort hem meteen bij de begintonen. Rudy Tuhusula, concert voor slagwerk en kikkerkoor, Westerpark, Amsterdam

Steeds weer nieuwe initiatieven

Als winteractiviteit organiseerde Opvleugels dit jaar een bijzondere filmavond over de sneeuwluipaard: The Mountain Spirithet is een bekroonde film, gemaakt door WWF Mongolië. Het verhaal is gebaseerd op een waar gebeurde geschiedenis. AritaBaaijensInSiberiaDe filmavond werd ingeleid door Arita Baaijens, schrijfster van Zoektocht naar het Paradijs, een onderzoek naar waarheid en werkelijkheid in het hart van Centraal-Azië (Atlas Contact). De sneeuwluipaard is de ongekroonde koning van het hooggebergte in Centraal Azië. ’Het is goed praten met zijn spirit,’ legde een herder uit toen Arita Baaijens vroeg naar de betekenis van de sneeuwluipaard als totemdier. Op haar zoektocht naar het paradijs kwam zij de sneeuwluipaard herhaaldelijk tegen, niet in het echt want het schuwe dier vertoont zich zelden, maar in verhalen, legenden en rotsgravures.   Tot haar grote geluk werd onlangs een film gemaakt die volkomen recht doet aan de mythologische status van de sneeuwluipaard én die unieke opnamen laat zien van het schuwe roofdier in het wild (gemaakt met een camera-val). Toot organiseerde deze winter ook een Opvleugels-avond over stadsnatuur in Amsterdam in Buurtrestaurant vandebuurt.nl.