Bijendiner

Bijen zijn een ijverig volk dat duizenden bloemen bezoekt op zoek naar nectar en stuifmeel. Er is één koningin, die de lucht in gaat met de mannetjes, de darren. De werkbijen  beginnen als poetsvrouw, worden dan vroedvrouw, opvoedster, magazijnier, bouwmeester, veiligheidsagente, haalbij en speurbij. De weg naar bloemen geeft de speurbij aan de andere bijen door met een dans. Zij kan rondjes dansen of kwispelen en zo vertelt ze in welke richting de lekkerste en voedzaamste bloemen te vinden zijn.  Er is zo veel bijzonders over bijen te vertellen. Het echte leven van bijen is nog ongelooflijker dan de verhalen die er in alle culturen over worden verteld.

Tijdens de Tuin en Kunsttiendaagse in Westerwolde, Groningen organiseerde de Dromen en Soeptuin Bij de Fietsbrug een speciaal vijf gangen diner. Anne van Delft vertelde voor deze gelegenheid een verhaal over bijen. Zij snuffelde in oude en nieuwe verhalen uit verschillende culturen, maakte daaruit een verhaal over de wonderlijke bijenkoniging en neemt u mee naar de wereld van de bijen in de Dromentuin.

Daar was ook de bijententoonstelling van Karola Veldkamp te zien. Het belangrijkste object van de bijententoonstelling is de Bijenkoningin die vervaardigd is van de overblijfselen van de behuizing van een bijenvolk dat  is doodgegaan. Karola Veldkamp gebruikte bijenwas (gesmolten bijenraten) voor het gezicht en de oorspronkelijke bijenraten voor het haar. Karola Veldkamp beschouwt dit beeld als een ode aan de bijenvolken, die overal ter wereld ernstig in hun bestaan worden bedreigd. Behalve de Bijenkoningin maakt en exposeert Karola ook andere kunstvoorwerpen rondom bijen.

Expositie De Bijenkoningin webformaat

 

IMG_0264 klein