Kikker- en paddenconcert

Er zijn weinig dieren die in mei zo aanwezig zijn als de groene kikker. Op zwoele avonden is de lucht vol gekwaak. Het knalgroene dier is daarom gemakkelijk te vinden maar schiet toch snel onder water als we te dicht bij komen.  Zeldzamer is de rugstreeppad, een beschermde pad die in tegenstelling tot de groene kikker zich voortplant in plassen water en poelen op braakliggende terreinen waar niemand iets bijzonders verwacht.  Hij is schuw, dus we hopen in ieder geval zijn gefluit goed te horen maar wellicht kunnen we ze zien aan de oever van de poel.

Het is altijd spannend wanneer de kikker- en paddentochten kunnen zijn, heel afhankelijk van de temperatuur en meer.

Poelkikker en bastaardkikker, samen de groene kikker, op de hand van amphibieënspecialist Gertjan Martens

Poelkikker en bastaardkikker, samen de groene kikker, op de hand van amphibieënspecialist Gertjan Martens

Amphibieënspecialisten als Gertjan Martens en Kees Dekker vertelden over het wel en wee van de kikkers, Anne begeleidde het concert met een mooi verhaal, over kikkerprinsen en meer.

Rudy Tuhusula, muzikant, gitarist, bassist, percussionist, multi-instrumentalist, maakte zelf muziekinstrumenten en heeft veel muziek gemaakt bij theatervoorstellingen, vooral bij Theatergroep Deltadua. Hij probeerde al zijn instrumenten uit om te merken wanneer de kikkers met hem samen gingen zingen. En dat lukte! Hij zat met zijn instrumenten aan de rand van de vijver en het was of hij hen als koor dirigeerde.

We hadden een ongekend mooi kikkerconcert in 2012. Daarna maakten we in 2013 een rugstreeppaddenconcert, Rudy Tuhusula werkte daarvoor samen met fluitist Roy Kuschel en zangeres Anja Warmink. De rugstreeppadden lieten zich niet dirigeren, zo hartstochtelijk waren ze aan het kwaken. Maar deze musici pakten hun toonhoogtes en ritmes op en zo werd het een tintelend gezamenlijk voorjaarsconcert.  

Rudy Tuhusula, concert voor slagwerk en kikkerkoor, Westerpark, Amsterdam

Rudy Tuhusula, concert voor slagwerk en kikkerkoor, Westerpark, Amsterdam

Rudy Tuhusula is ons ontvallen. We zijn hem zo dankbaar! Het was zo bijzonder!

Zie ook de film op de Homepage

en deze erg mooie fotoserie van fotograaf Sander Heezen over onze kikker- en paddenavond.