Nachtegalen

Nachtegalen hebben een keiharde en zeer gevarieerde zang die vooral bij het ondergaan van de zon te horen is als alle andere vogels stoppen met zingen.Een nachtegaal zingt ook overdag, ‘s morgens zelfs! Maar als, in volgorde, de merel ‘s avonds klaar is, de roodborst verstomt, de zanglijster het opgeeft en de leeuwerik eindelijk eens gaat zitten, dan gaat de nachtegaal nog lekker door. We horen de nachtegaal dus het mooist na zonsondergang ‘s avonds. Dat wil zeggen de mannetjes. Vrouwtjesvogels piepen wel, maar zingen niet! Nesten bouwen doen ze samen en ook het grootbrengen van de jongen. Begin juni is het al weer gedaan met het gezang van de nachtegalen. Dan hebben ze het te druk met het voeren van de jongen die dan uit hun schalen zijn gebroken. Dus nu hopen we ze te kunnen horen voor de zomer begint!

De nachtegaal leeft vooral in relatief jonge bossen met onder de bomen een dichte begroeiing van brandnetels en bramen. De nachtegaal laat zich moeilijk zien en is daarom in vele landen en culturen een mythische vogel die tot de verbeelding spreekt.

 

Dit evenement hebben we nu acht jaar georganiseerd. Telkens vinden we de nachtegalen ergens anders, in de begroeiing langs het Wijlermeer, in de duinen van Wijk aan Zee of in stadsnatuur de Bretten bij Amsterdam. Dit jaar zoeken we de nachtegaal op vrijdagavond de 20e mei in de duinen bij Wijk aan Zee, ga naar het evenement.

Over onze nachtegalentochten aan de rand van Amsterdam schreef het Parool “In een fietstunnel luisteren naar de nachtegalen”

luisteren naar de nachtegalen Foto Klaas Fopma

 

 

 

 

 

 

 

 

De laatste jaren gaan we naar de nachtegalen in de duinen bij Wijk aan Zee.

Foto-K44U6CXZ