Vuurvliegjes

Naar vuurvliegjes kijken is een betoverend schouwspel. Op een zoele midzomeravond kan het zomaar raak zijn op de holle wegen van het hellingbos. Dan dansen de vuurvliegjes na zonsondergang hun bruiloftsdans. Oplichtende vuurvliegjes zijn kevers die hun partner lokken en maar twee weken per jaar,  rondom midzomernacht, in de avondscherming licht te geven. Ze komen vooral voor in Gelderland, Limburg en Utrecht. Sommigen hebben wel eens vuurvliegjes ontmoet, op een zomerse vakantie in Z-Frankrijk bijvoorbeeld. Maar weinigen kennen de plekjes in ons eigen land, waar twee inheemse soorten net zo betoverend actief zijn.

Sjon laat je als geen ander ervaren hoe zo’n vuurvliegje leeft en wat dit diertje je over het leven kan leren. Bij dat feeërieke schouwspel vertelt Anne een zomernachtverhaal.

Bij zonsondergang vertrekken we naar het bos voor de bruiloftsbeleving om verhalend en filosoferend in een romantische stemming te komen, passend bij de midzomernachten.

De belangstelling voor onze vuurvliegjesavonden werd te groot voor het kwetsbare gebied waar de vuurvliegjes zijn. Daarom, als u mee wilt, laat het ons weten.

Je kunt pas kort tevoren weten of de vuurvliegjes er zullen zijn op een avond. Bij koud weer vliegen de vuurvliegjes niet.